Sałatka z ogórków na zimę

Dostałam od przyjaciółki z ogródka duuuużo ogroooomnych ogórków – chyba z 5 kilo. No i automatycznie musiałam wreszcie po raz pierwszy zrobić jakieś zaprawy z ogórków (nie wliczam w to małosolnych bo takie robię parę razy w sezonie).

Na jakimś blogu znalazłam przepis na sałatkę z ogórków z papryką, na innym same ogórki i jak zwykle z połączenia obu przepisów powstał mój własny, który z pewną dozą nieśmiałości wdrożyłam w życie 🙂

SKŁADNIKI:

  • 5 kg dużych gruntowych nieobranych ogórków pokrojonych w cieniutkie plasterki lub jak w moim przypadku w półplasterki, bo mój robot kuchenny nie dał rady z całym ogórkiem (za mały otwór do wkładania składników)
  • 6 dużych cebul pokrojonych w półplasterki
  • 1 szklanka oleju rzepakowego lub innego lub oliwy (co tam jest pod ręką – dałam rzepakowy)
  • 1 szklanka octu (dałam zwykły – nie wiem jak sprawdzi się z innymi)
  • 3/4 szklanki cukru (dałam 1 szklankę ale myślę, że lepiej troszeczkę mniej)
  • 5 pokrojonych drobno ząbków czosnku
  • 2 duże łyżki soli
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu czarnego
  • 1 torebka suszonej pietruszki (knorr, kotanyi, prymat, można świeżą nać ale mi się nie chciało)

Przygotowanie:

Składniki zalewy dokładnie ze sobą wymieszać, dodać do ogórków, wymieszać i zostawić na 2 godziny – puszczą sok i połączą się z zalewą.

Przełożyć tak powstałą sałatkę do słoików, zapasteryzować. Ja moje jadłam po 3 dniach i są super 🙂

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *