racuchy z nutellą

SKŁADNIKI:

  • 225g mąki
  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 duże jajka
  • 30g masła
  • 300ml mleka
  • olej do smażenia

SPOSÓB WYKONANIA:

Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce. Roztrzepać jajka, wymieszać z mlekiem i rozpuszczonym, ostudzonym masłem. Płynne składniki wymieszać z sypkimi. Rozgrzać olej na patelni, i nalewać po dużej łyżce masy na 1 racuch. Kiedy na górnej części racucha naleśnika pojawią się bąbelki, trzeba go przewrócić na drugą stronę.

Z podanej porcji ciasta wyjdzie ok 10 racuchów.

Racuchy można polać syropem klonowym, posmarować odrobiną nutelli, dać na wierzch bitą śmietanę lub owoce lub w wersji allinclusive dać wszystko naraz 😉

SMACZNEGO !!!

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *